Blog

Kruidwis

Kruidwis

Vroeger was het gebruikelijk om met Beltane of Midzomer een kruidwis te maken. Een gebruik dat later geïntegreerd werd in de Sint-Jansvieringen. Een kruidwis is een boeketje bloemen, bladeren en takken dat dienst doet als beschermend amulet.

Sinaasappel

Sinaasappel

De periode rond Litha is heel geschikt om zelf medicinale olie te maken van verse kruiden. Veel kruiden zoals kamille of goudsbloem staan nu in bloei en kun je dus volop plukken voor je olie.

Goudsbloem

Goudsbloem

De goudsbloem (Latijnse naam Calendula officinalis) is een bloem die al eeuwenlang voor diverse medicinale eigenschappen wordt gebruikt. Het is een echte zonneplant, die pas bij voldoende zonlicht z’n oranje bloemen opent.

Sintjanskruid en Sint Jan

Sintjanskruid en Sint Jan

Een kruid dat goed past bij deze tijd van het jaar is het St Janskruid. Als je de felgele bloemetjes ziet, is het niet gek dat Sint Janskruid verbonden wordt aan de zon: het lijken wel kleine zonnetjes met de blaadjes als zonnestralen.

Tincturen maken

Tincturen maken

Tijdens de laatste kruidenles die ik volgde bij Kruidofzo in Moergestel leerden we tincturen maken. Hoewel de meeste kruiden inmiddels hun beste tijd hebben gehad, kun je binnenkort wel aan de slag met wortels.

Paardenbloemen

Paardenbloemen

Veel mensen denken dat paardenbloemen giftig zijn, maar niets is minder waar. Ze zitten zelfs boordevol vitamines. De paardenbloem kan helemaal gegeten worden, van wortel tot bloem en heeft een reinigende werking.

Kamille

Kamille

Kamille is een eenjarige plant die nu bloeit en voor mijn gevoel goed bij het jaarfeest Litha past. De zonnige bloemetjes met gele kern en witte blaadjes doen denken aan de zon. 

Hoestdrank

Hoestdrank

Om me heen zijn mensen flink aan het hoesten en daarom besloot ik in deze heksenkrant een recept voor hoestdrank te delen. Je kunt hoestdrank op verschillende manieren maken en met allerlei kruiden/specerijen.

Gember

Gember

Gemberwortel is een veelgebruikt specerij in de Aziatische keuken. Het heeft een typische, scherpe smaak. Gember kun je het hele jaar door gebruiken bij allerlei spijsverteringsklachten.