Achtergrondinformatie jaarfeestvieringen

Tijdens de jaarfeestvieringen volgen we het jaar volgens het Keltisch jaarwiel, ook wel het levenwiel of -rad genoemd. Dit oneindig draaiende wiel laat ons zien dat het leven zich niet in een rechte lijn, maar in cirkels voortbeweegt. Het hele leven bestaat uit cycli, van de menstruatiecyclus van de vrouw tot de cyclus van geboorte, leven en dood.

Vroeger leefde men veel dichter bij de seizoenen. De jaargetijden waren van levensbelang voor de boeren en daarom eerden zij de natuurkrachten die erachter schuilgingen. Dit gebeurde met zogenaamde jaarfeesten (binnen hekserij ook wel sabbats genoemd), waarbij men stilstond bij de tijd van het jaar en rituelen uitvoerde om zich van een goede oogst te verzekeren.
Tegenwoordig zijn we niet langer afhankelijk van de seizoenen. Als het koud is zetten we de verwarming hoog en in de zomer schakelen we over op airco. Ons voedsel halen we niet meer van het land, maar uit de supermarkt. Toch houden heksen deze feesten in ere. Niet alleen voor de traditie, maar vooral omdat alle jaarfeesten naast de veranderingen in de natuur ook innerlijke veranderingen in de mens symboliseren.

Wij volgen dezelfde cyclus van geboorte, groei, aftakeling, dood en wedergeboorte. Ieder seizoen kent zijn eigen energie en is een moment van transformatie. Deze energie kun je gebruiken voor je persoonlijke groei. Door samen te leven met de seizoenen kun je zo steeds meer groeien en dingen voor jezelf verwerken. Het maakt het mogelijk om jezelf beter te leren kennen en te ontwikkelen.

In totaal zijn er acht jaarfeesten gelijkmatig over het jaar verspreid. Vier feesten heten de zonnewendefeesten en symboliseren de kringloop van de seizoenen. Deze feesten geven het begin van een nieuw seizoen aan: Ostara de lente, Litha de zomer, Mabon de herfst en Joel de winter. De andere vier feesten worden ook wel de ‘grote sabbats’ genoemd en hebben te maken met de kringloop van het leven. Imbolc geeft de geboorte aan, Beltane is de tijd van de groei en voortplanting, Lammas van het oogsten en met Samhain vieren we de dood.

De jaarfeestvieringen staan open voor iedereen die interesse heeft. Je hoeft geen heks te zijn of willen zijn, om deel te nemen aan de jaarfeesten.

Je leert er natuurlijk het meeste van wanneer je een heel jaar de vieringen volgt, maar je kunt je gewoon per viering inschrijven. Ook kun je gerust meerdere jaren achter elkaar dezelfde viering meedoen. Elk jaar zal de groep en het ritueel weer anders zijn en ook jouw eigen proces is elk jaar anders. Voor mensen die de schriftelijke cursus of heksenopleiding hebben gedaan is het een leuke manier om contact te houden en je heksenpad te blijven bewandelen.

In de agenda vind je de eerstvolgende jaarfeestvieringen waaraan je kunt deelnemen.
14424110_671202396364121_1606320530_o1.jpg
20170205_103018_resized.jpg
20170326_162226_resized.jpg

Copyright © Nanaya, 2021