Print this page

Druid plant oracle

Gemaakt door: Stephanie & Philip Carr-Gomm
Aantal kaarten: 36
Gepubliceerd: St Martins Press, 2008
Afmeting: 15 * 10cm
Soort kaarten: Orakel
Het druïden plantenorakel kocht ik tijdens onze reis door Engeland. In een stoffig boekwinkeltje met veelal oude boeken, vond ik een stapel orakels en tarotspellen voor een klein prijsje met oa het wisdom of trees oracle, Klimt Tarot, The shaman’s oracle en dus dit orakelspel. Ik verzamel al jaren mooie kaartensets en dit was dus een supervondst! De rest van de middag liep ik met een flinke glimlach en een volle rugzak door de stad.

Dit druïden plantenorakel combineert de inzichten van druïden met planteneigenschappen. Het zijn allemaal planten die ook daadwerkelijk in Groot-Brittannië voorkomen. De set bevat 36 kaarten en komt in een stevige doos met een 144 pagina tellend softcover boek. De kleur donkergroen overheerst, zowel op de achterkant van de kaarten als de doos en de kaft van het boek. Philip en Stephanie maakten al eerder een kaartenset geïnspireerd op de levenswijze van de druïden: het druïden dierenorakel. In het boek verhalen ze over verschillende druïden goden en godinnen, zoals Brighid en Ceridwen. Deze komen we verderop ook tegen in de diverse originele leggingen, zoals ‘the Brighid’s cross spread’, ‘The Airmid’s cloak spread’ en ‘The Ceridwen’s cauldron spread’. Elk van de liggingen zijn duidelijk uitgewerkt en van de laatste staat zelfs een voorbeeldlegging uitgewerkt.

Ik heb de kaarten zelf gebruikt voor een verleden-heden-toekomstlegging en vond ze erg prettig werken. De afbeeldingen zijn prachtig getekend en de kaarten fijn groot. In het boek vind je duidelijke uitleg over de plant, de betekenis van de kaart in een legging (zowel rechtop als ondersteboven) en dan volgt vaak nog een verhaal dat met de plant te maken heeft. De teksten zijn prettig leesbaar en voldoende specifiek om er daadwerkelijk wat aan te hebben tijdens een legging. De kaarten zijn flink van formaat, wat ze wat lastiger te schudden maakt. Dit is wel erg prettig wanneer je ze, zoals ik vaak doe na een legging, een tijdje ergens neer wilt zetten of op wilt hangen. Ze hebben voldoende grootte om dan niet weg te vallen.

Rondom elke afbeelding zit een breed, zwart kader, versierd met allerlei bladen en vruchten van planten. Daar omheen volgt een brede, witte rand. Naast de afbeeldingen van de planten vind je regelmatig bomen, dieren of monumenten terug op de kaarten, zoals de steencirkel van Callanish op de weegbreekaart of een haas bij de kaart van citroenverbena. Naast de losse plantenkaarten zijn er ook drie kaarten die een groep kruiden/planten vertegenwoordigen: the banes, the restorers en the guardians. Het deck bevat eveneens drie lege kaarten die je naar eigen idee kunt gebruiken.

Ik vind het deck goed bruikbaar, zeker wanneer je één of drie kaarten trekt. Een uitgebreidere legging zoals ze in het boek beschreven staan, is vooral geschikt wanneer je vaker met kruiden of met deze kaarten gewerkt hebt. De teksten zijn prettig geschreven en de kaarten erg mooi: een aanrader voor ieder die graag met kruidenmagie werkt.