Keltische boomhoroscoop

Ik vroeg me de afgelopen weken al af wat ze aan het doen waren op één van de akkers waar ik elke dag langsfiets als ik naar mijn werk ga. Vorig jaar stonden hier nog allerlei gewassen, nu werd het omgespit zonder iets nieuws te zaaien. Toen ik een paar weken later ’s ochtends voorbij fietste, zag ik dat er een aanhangwagen stond met allerlei verschillende bomen. En toen ik aan het einde van de middag terug fietste, stonden de bomen in een grote cirkel opgesteld. Het deed me denken aan de steencirkels die ik in Engeland en op Sardinië gezien heb. Maar waarom zouden ze hier een boomcirkel aanleggen?
Sinds deze week staat er een bordje bij en het blijkt een Keltische bomenhoroscoop te zijn. Wat gaaf dat ze zo’n boomhoroscoop aanleggen, gewoon langs de weg naar Tilburg op een voormalige akker! Reden om wat extra onderzoek te doen naar deze horoscoop.

Bomen hebben altijd al een belangrijke plaats ingenomen in het leven van de mens. In vrijwel elk scheppingsverhaal spelen bomen een rol en volgens de Noorse mythologie bestaat het heelal zelfs uit een grote levensboom, de Yggdrasil. Bomen waren vroeger al plekken om samen te komen, feesten te vieren en inzichten op te doen. Bomen leveren hout voor huizen en gebruiksvoorwerpen en veel van hen groeien vruchten die we kunnen eten. Met hun wortels diep de aarde in en hun takken reikend naar de hemel zien we bomen bovendien als verbinding tussen hemel en aarde. Voor Kelten waren bomen heilig en elke boom had volgens hen bepaalde eigenschappen.

De Keltische boomhoroscoop of boomkalender bestaat uit 21 boomsoorten, die corresponderen met 21 menstypen. Elke boom is gelinkt aan een specifieke tijd van het jaar. Volgens de Kelten bepaalt je geboortedatum welke boom bij jou hoort en dat heeft een sterke invloed op je levensloop en karakter. De vier bomen die buiten de cirkel staan, de eik, beuk, berk en wilgpeer (of volgens sommige websites de olijfboom), werden gezien als extra heilig en deze horen elk slechts bij één dag, namelijk de overgangsdag van het ene naar het andere seizoen.

Als ik mijn geboortedatum opzoek kom ik erachter dat mijn levensboom de walnoot is. Bijzonder, want ik heb vrijwel mijn hele leven dichtbij een walnotenboom gewoond. Toen mijn ouders nog voor mijn geboorte hun huis kochten, plantten ze achterin de tuin een walnootboom en tijdens mijn jeugd heb ik vaak onder die boom gespeeld. Inmiddels is het een enorme boom geworden, die jaarlijks vol heerlijke walnoten hangt waar mijn vader voor de hele familie notenbroden van bakt. Zo had ik in de jaren dat ik in Tilburg woonde toch jaarlijks volop walnoten. Toen wij twee jaar geleden ons nieuwe huis kochten, stond er letterlijk slechts één ‘groen item’ in de tuin: een walnootboom! De rest van de tuin was geheel betegeld. Ook nu heb ik dus het genoegen om te leven naast zo’n prachtige boom.

Volgens het oude volksgeloof hadden notenbomen echter een slechte naam. Het zou een duivelse boom zijn, waar heksen zich verzamelden. Je kon er dus maar beter niet te dichtbij komen en wie onder zo’n boom in slaap viel, was zeker verdoemd. De walnoten zelf hadden wel positieve eigenschappen en zette men vooral in bij ‘ziektes van de geest’. Niet gek wanneer je de binnenkant van een walnoot bekijkt: deze doet denken aan de menselijke hersenen.

De Kelten hebben gelukkig een wat positiever beeld van de notenboom dan mensen uit de middeleeuwen en volgens de beschrijvingen hoort deze boom bij ‘gepassioneerd filosofen’. Mensen die aan de ene kant vol levenslust zitten en aan de andere kant gepassioneerd bezig zijn met belangrijke levensvragen en de diepere zin van het bestaan. Walnootmensen willen dingen niet half doen en als ze iets écht willen, zetten ze door tot het bittere eind. Volgens sommige websites kan dat walnootmensen meedogenloos, agressief en egoïstisch maken. Eén website spreekt zelfs van ‘vreemd en vol contrasten en daardoor een moeilijke en ongewone partner’. Hopelijk valt dat wel wat mee, al zullen veel mensen hekserij vast vreemd vinden ;) Ik hoef het mijn man niet te vragen, want die is ook een walnoot. Kunnen we mooi samen ‘vreemd en ongewoon’ zijn.

Copyright © Nanaya, 2021