Tarot - Heart Tarot

Gemaakt door: Maria Distefano
Aantal kaarten: 78
Gepubliceerd: Lo Scarabeo, 2009
Afmeting: Hartvormig, ca 12 * 12 cm
Soort kaarten: Tarot
Al een tijd voordat ik dit deck aanschafte, was ik op zoek naar de ronde Circle of Life Tarot. Helaas was deze telkens net uitverkocht als ik hem bestelde. Toen ik eens in juli de Slegte binnenstapte, bleken ze een enorme collectie van een oudere vrouw over te hebben gekocht. In de opeenvolgende dagen kon ik het niet laten om telkens meer decks te gaan halen, omdat vele sterk afgeprijsd waren en sommige zelfs nergens te bestellen. Hoewel de Circle of Life er niet bij zat, wees de verkoopster me op nog meer decks die ze achter de kassa had staan. En daar zag ik het hartvormige doosje van The Heart Tarot.

De fijne lijnen van de figuren op de hartvormige kaarten spraken me meteen aan en zonder alles te hebben bekeken, nam ik de kaarten mee. Thuis pas kwam ik erachter dat de maakster van deze kaarten ook die van de Circle of Life had gemaakt. Het doosje is prachtig versierd met afbeeldingen van de kaarten. Wanneer je de doos opent en de kaarten uitneemt, valt als eerste op hoe mooi de achterkant is. We zien een man en vrouw die in een innige omhelzing opgerold liggen.

De prachtige afbeeldingen stoppen echter niet bij de achterkant. Ook de voorkanten zijn allemaal erg aantrekkelijk. Het leuke van de hartvorm is dat de naam van de kaart er in 6 verschillende talen opstaat, zonder dat het je afleidt van de werkelijke afbeelding. Daar wordt je aandacht automatisch meteen door getrokken. Hoewel iedere afbeelding een waar kunstwerk is, is de symboliek minder duidelijk bij bijvoorbeeld de dwaas en matiging. Hoewel de maan-kaart wel duidelijk laat zien dat het om de maan gaat, komt de betekenis van de kaart niet zozeer tot uitdrukking als bijvoorbeeld bij Waite. Wat dat betreft zijn de kaarten minder geschikt voor beginners die houvast willen hebben bij het interpreteren van de kaarten.

De vier kleuren heten hetzelfde als bij Waite, al zien we op de kaarten soms andere voorwerpen of zelfs helemaal geen. Zo worden de zwaarden op enkele kaarten vervangen door hoorns, een drietand, speren, vogels en spelden in een speldenkussen. Die laatste geeft trouwens juist wel prachtig de symboliek van de zwaarden 8 weer. Bij de pentakels vinden we munten, appels en waterbloemen. Onder de staven vallen ook kaarten met bomen, spiezen van de barbecue en kleurpotloden. De bekers worden regelmatig vervangen door bloemenkelken. Ook hier komen de betekenissen van de kaart niet altijd overeen met de afbeeldingen. De personen op de kaarten zijn met veel detail getekend en ook de kleuren en patronen van verschillende stoffen brengen de kaarten tot leven. Bijzonder is ook de hoeveelheid variatie die zich binnen een deck afspeelt, zo lijken de koningen van de vier kleuren zo weggelopen uit een gnomendeck, terwijl de ridders veel abstracter zijn dan de meeste kaarten. Al met al is the Heart Tarot een uniek deck met adembenemend mooie afbeeldingen waarbij Maria Distefano ons de tarot met de ogen van de liefde laat bekijken. Als de Circle of Life net zo mooi is en met evenveel aandacht en liefde is gemaakt, staat die zeker nog op mijn verlanglijstje.

Copyright © Nanaya, 2021