Print this page

Loslaten met Mabon

Met Mabon vieren we de kracht van het loslaten. Loslaten kan moeizaam gaan, pijn veroorzaken en weerstand oproepen. Toch is het een natuurlijk onderdeel van het leven. Zonder loslaten ontstaat er starheid en stugheid, een gebrek aan flexibiliteit en een onvermogen om te groeien. Om in de lente ruimte te hebben om iets nieuws te starten, is het noodzakelijk om in de periode daarvoor los te laten.
In de natuur is loslaten heel natuurlijk. Het oude wordt opgegeten, afgeschud of omgezet in iets nieuws. Niks gaat verloren, maar het verandert wel van vorm. We zouden het raar vinden wanneer de boom verdriet had over het loslaten van zijn blaadjes. Of dat hij het eigenlijk niet aandurft. In de natuur vinden we het vanzelfsprekend dat het oude wordt omgezet in het nieuwe. Dat is nodig om het natuurlijke evenwicht te bewaren. Toch ervaren we bij onszelf emoties als verdriet, woede en angst wanneer het gaat om loslaten.

Blijven vasthouden hangt vaak samen met iets niet kunnen accepteren. We hadden ons het leven anders voorgesteld en kunnen niet accepteren dat het zo loopt. Het is oneerlijk, onrechtvaardig en zou moeten worden teruggedraaid! Een relatie die eindigt terwijl jij liever bij elkaar bleef, een plotseling ontslag terwijl je je al die jaren hebt ingezet voor het bedrijf of een ziekte die je niet had zien aankomen. Loslaten hangt samen met accepteren dat het leven zo loopt en dat terugdraaien geen optie meer is. Dat kost tijd en kan veel verdriet of boosheid opleveren.

De herfst nodigt je uit om het proces alsnog aan te gaan. Om naar binnen te keren en te ontdekken aan welke oude verwachtingen of patronen je vasthoudt die je eigenlijk meer energie kosten dan opleveren. Er is niks mis met rouwen of verdriet hebben wanneer je iets of iemand hebt moeten loslaten. Wanneer je echter blijft vastzitten in een fase van ontkenning, boosheid of verdriet, ontneem je jezelf de mogelijkheid om te groeien. Er is geen goed of fout in de tijd die je ervoor nodig hebt, maar de energie van de herfst kun je inzetten om weer een stapje verder te komen in je loslaatproces.

Je zou een ritueel kunnen doen waarbij je ‘het oude’ op herfstbladeren schrijft en deze na een korte meditatie verbrandt. Vuur heeft een transformerende kracht en hoewel je emoties niet plotseling zullen verdwijnen, kan het een mooi startpunt zijn om verder los te laten.