Print this page

Element water

Water is het derde element dat in de cirkel wordt aangeroepen. Het hoort bij het westen en is een vrouwelijk element en daarom verbonden aan de godin. Water omvat alle vloeistoffen. Wij bestaan voor een groot gedeelte uit water en kunnen het element ervaren tijdens drinken, wassen of zwemmen. Liefde, relaties, het onderbewuste, dromen, emoties en intuïtie horen bij water. ‘Dat voel ik aan mijn water’ is een gezegde waarin dit goed tot uitdrukking komt. Net als emoties door ons lijf stromen wanneer we dingen meemaken, stroomt water door rivieren, zeeën en oceanen. Hoewel water een heel ‘buigzaam’ element is en het de vorm aanneemt van hetgeen waar het zich in bevindt, kan het ook overweldigen. Denk maar aan hoe golven hele stukken land kunnen meenemen of hoe tsunami’s gebieden wegvagen. En een enkele druppel die telkens op dezelfde plaats valt, kan een harde rots uitslijten.
Watermensen
Watermensen zijn gevoelsmensen. Ze voelen dingen aan via hun onderbewuste en intuïtie. Ze kunnen niet altijd goed verwoorden waarom ze iets wel of niet doen, maar voelen des te duidelijker aan of ze op de juiste weg zitten. Wanneer iets niet goed voelt, dan zullen ze zich niet laten overtuigen door ‘logische’ argumenten. Watermensen houden van het werken met andere mensen. Ze hebben een groot hart en kunnen zich gemakkelijk in anderen inleven. Watertypes kom je veel tegen in de zorg en in het onderwijs. Ze vinden het fijn om er voor iemand te kunnen zijn en zijn zeer geschikt als coach, mentor of vertrouwenspersoon. Watertypes zijn een stuk minder gericht op hun baan dan bijvoorbeeld lucht- en vuurtypes. Zij richten zich liever op hun relaties en gezin. Relaties zijn voor watertypes sowieso enorm belangrijk. Vertrouwen, mededogen en liefde zijn aspecten die voor hen van levensbelang zijn.

Watertypes zijn niet bang om naar binnen te keren en te onderzoeken wat zich van binnen afspeelt. Ze kunnen heel spiritueel zijn, maar dan wel vanuit hun eigen belevingswereld. Ze nemen niets zomaar voor waar aan: het moet goed voelen. Dat voelen kan ook een valkuil zijn. Wanneer watertypes zich teveel laten beïnvloeden door hun emoties, kunnen ze de verbinding met de werkelijkheid kwijtraken. De andere drie types zijn minder op gevoel gericht en daarom walsen ze gemakkelijker over watertypes heen, die ruzies en conflicten zoveel mogelijk uit de weg gaan. Dat kan ertoe leiden dat watertypes zich niet gehoord voelen of vaak het onderspit delven.

Watertypes worden in onze logicageoriënteerde maatschappij nogal eens afgeschilderd als te gevoelig of te emotioneel. Zeker wanneer ze moeite hebben om goed te verwoorden waarom ze iets vinden. Mannelijke watertypes hebben het lange tijd moeilijk gehad in de wereld. Zeker toen vroeger de nadruk lag op vuur als het ultieme mannelijke element hadden zachtaardige watermannen het lastig. Vrouwen mochten zacht en kwetsbaar zijn, mannen moesten dergelijke gevoelens zoveel mogelijk wegstoppen want “Echte mannen huilen niet”. Tegenwoordig is er veel meer ruimte voor mannen om ook hun ‘vrouwelijke kant’ te onderzoeken en te uiten. Het onderscheid tussen wat typisch mannelijk en typisch vrouwelijk is, wordt steeds kleiner en het waterelement mag bij beide seksen tot uiting komen.

  Water in jezelf
Wanneer je waterelement in balans is, kun je makkelijk relaties aangaan. Je staat in contact met je gevoelsleven, maar laat je er niet door meeslepen. Je bent warm en betrokken en hecht belang aan een fijne leefsfeer. Je vindt het belangrijk dat mensen om je heen gelukkig zijn en haalt daar zelf ook geluk uit. Wanneer je op zoek gaat naar een baan, richt je je niet alleen op de uitdagingen en het salaris, maar sta je ook stil bij hoe je je voelt binnen het team en bij de werkzaamheden die je gaat uitvoeren. Je zou kunnen stellen dat je een gebalanceerd gevoelsleven hebt.

Wanneer het element water overheerst, wordt het lastig om je emoties onder controle te houden. Je bent een speelbal van je gevoelens en dat kan leiden tot wisselende stemmingen. Je hebt anderen om je heen nodig om je bevestiging te geven en bij veel teveel water kan het zo zijn dat je volledig opgaat in de ander. Vooral jonge meisjes met een teveel aan water lopen kans om in handen van een loverboy te vallen, omdat ze zo op zoek zijn naar liefde en bevestiging. Iemand met teveel water kan ook verzanden in dromen zonder rekening te houden met de realiteit. Ze missen dan de daadkracht om dromen om te zetten in daden.

Een tekort aan water zorgt er juist voor dat je te onafhankelijk bent. Je hebt het gevoel dat je het allemaal alleen wel afkunt en laat je niet snel raken door een ander. Vaak zijn dit mensen die een muur om zich heen gebouwd hebben en anderen maar zelden toelaten. Ze sluiten hun waterelement letterlijk in zichzelf op. Wanneer water niet kan stromen, slaat het dood. Niet voor niks wordt geadviseerd niet in stilstaand water te zwemmen: het zit vaak vol bacteriën. Wanneer je gevoelens in jezelf vastzet, zoeken ze altijd naar een manier om alsnog naar buiten te komen. Water gaat waar het niet gaan kan. Mensen met weinig water zijn moeilijk te peilen, omdat ze niet veel van hun innerlijk zullen laten zien. Wanneer ze in een relatie zitten, kan het voor de partner lastig zijn om echt verbinding te maken.

Oefeningen met water
In onze maatschappij met talloze prikkels is het heerlijk om (stromend) water in te zetten als reiniger. Door ’s avonds onder de douche te gaan staan, spoel je letterlijk en figuurlijk al het ‘stof’ van de dag van je af. Wanneer je van jezelf weet dat je moeite hebt met je grenzen aangeven of snel moe wordt van alle prikkels, kun je dat douchemoment ondersteunen met een visualisatie. Stel je bijvoorbeeld voor hoe alle indrukken, gevoelens en gedachten van anderen en alles wat niet bij jou hoort door het water wordt meegenomen en het doucheputje in verdwijnen.
Bij een tekort aan water of wanneer je moeite hebt om emoties te voelen en te uiten, kun je vaker gaan zwemmen. Maak verbinding met je lijf en voel wat er daar gebeurt. Ook tijd nemen voor mediteren is een goede oefening wanneer je een tekort aan water hebt. Vaak vind je het dan lastig om echt te voelen wat er van binnen gebeurt. Al die gevoelens zijn er wel, alleen lijkt het alsof je er niet bij kunt. Stilstaan en de tijd ervoor nemen is vaak voldoende om weer bij je gevoel te komen. Creëer letterlijk ruimte voor je gevoelens om naar boven te komen.
Een teveel aan water kan zorgen voor een overvloed aan emoties. Veel vrouwen ervaren gedurende hun cyclus momenten waarop het water (of de hormonen) de overhand nemen. Op dergelijke momenten kun je jezelf er het beste aan overgeven. Een tijdje in bad gaan liggen en gewoon voelen wat er te voelen valt, kan helpen om de tumult weer tot bedaren te brengen. Heb je een chronisch teveel aan water, dan zou je je kunnen richten tot de elementen lucht en aarde. Lucht omdat het je uit je gevoel en richting logica brengt en aarde omdat het stabiliseert. Je zou het element lucht kunnen inzetten door over je gevoelens te schrijven en ze zo tastbaar te maken. Aarde zou je kunnen inzetten door letterlijk aardende oefeningen te doen en je meer te richten op je zintuigen en lijf.

Water in de cirkel Water is het derde element dat we aanroepen bij het trekken van de cirkel. Een traditionele tekst die je kunt gebruiken is:
“Sephyros van water. Vrouwen van de westelijke wachttorens. Bewakers van de poorten van het westen. Met het trekken van dit pentagram roep ik jullie op, zodat jullie tijdens mijn ritueel aanwezig zullen zijn en mijn cirkel zullen bewaken.” Met je athame kun je het pentagram tekenen dat hoort bij het element water. De naam Sephyros komt uit de Griekse mythologie, waar hij bekend stond als de westerwind.

Je kunt ook een eigen variant gebruiken om het element water aan te roepen of je gebruikt een van deze teksten:
“Wind van het westen, van de herfst en de avond. Brenger van liefde, gevoel en mededogen. Wees welkom in ons midden.”
“Stromend water, regen en zeeën, vissen, dolfijnen en walvissen, wees welkom in deze cirkel.”

Water is een van de vier elementen dat je bij het trekken van elke cirkel aanroept, maar bij bepaalde rituelen zou je wat extra nadruk op dit element kunnen leggen. Rituelen die te maken hebben met relaties, liefde en vriendschap passen goed bij het element water. Ook rituelen die te maken hebben met het vergroten van je mededogen, jezelf (spiritueel) verder ontwikkelen en gevoelens in balans brengen passen hierbij.

Het element water wordt in de cirkel vaak vertegenwoordigd door de kelk of ketel.