Element aarde

Het laatste element dat heksen aanroepen wanneer ze de cirkel trekken is het element aarde. Het is, net als water, een vrouwelijke element en verbonden met de godin. Aarde omvat alle vaste stoffen, alle materie. Het draait om het tastbare en het fysieke. Aarde is een element dat je kunt ervaren in alles om je heen. De grond waarop je loopt, de stoel waarop je zit en het voedsel dat je eet. Aarde staat voor stabiliteit, voor de basis en met beide benen op de grond. Ook geld, rechtspraak, orde en veiligheid horen bij dit element. Aarde is verbonden met het basischakra. Een sterk basischakra zorgt ervoor dat je de wereld met (zelf)vertrouwen tegemoet kunt treden. De vijf zintuigen zijn allemaal verbonden met aarde, omdat het tastbare het mogelijk maakt om te voelen, proeven, ruiken, horen en zien. De sterrenbeelden die bij aarde horen zijn stier, maagd en steenbok.
Aardemensen
Aardemensen staan met beide benen stevig op de grond. Ze laten zich niet snel van hun pad brengen en baseren hun keuzes op dingen die ze fysiek kunnen ervaren. Ze geloven iets pas wanneer ze het met hun eigen ogen hebben gezien. Aardetypes zijn doorzetters en harde werkers. Ze zijn graag lichamelijk bezig en vinden het belangrijk hun financiën goed geregeld te hebben. Echte aardetypen zullen geen pensioengat of torenhoge hypotheekschuld hebben, omdat het verkrijgen van materiële veiligheid een belangrijke rol in hun leven speelt. Het is echter niet zo dat aardetypen zich hierdoor alleen op zichzelf richten. Ze willen zich juist graag nuttig maken voor de maatschappij en zijn geweldige verzorgers. Beroepen in de zorg passen daarom goed bij hen, maar ook kok, metselaar of financieel adviseur past bij een aardetype. Ze kiezen graag beroepen die tot concrete resultaten leiden. Aardetypes zorgen voor stabiliteit binnen de samenleving en houden de economie draaiende. Ze zullen niet snel uit de band springen, maar gedijen goed bij rust, reinheid en regelmaat.

Aarde in jezelf
Als het element aarde in balans is in jezelf, dan weet je goed wat je wil en voel je je veilig en stabiel. Je hebt geen moeite met verantwoordelijkheid nemen en kunt prima met geld omgaan. Ook zorgt een gebalanceerde hoeveelheid aarde in jezelf voor een goede band met je lichaam. Je weet wat je kunt en vertrouwt daarop. Dat maakt het mogelijk om voor jezelf op te komen, zonder dat je de noodzaak voelt de ander daarbij te kwetsen. Je hebt genoeg doorzettingsvermogen om je doelen waar te maken.

Teveel aarde kan star en stug maken, omdat je de flexibiliteit mist om mee te bewegen. Je staat dan niet alleen met beide benen op de grond, maar creëert als het ware wortels die je op die plek houden. Wanneer mensen om je heen dingen willen veranderen, kan dat je een heel onveilig gevoel geven. Teveel aarde kan ook leiden tot verzamelwoede, jaloezie en gierig zijn. Je hebt spullen nodig om je veilig te voelen. Iemand met teveel aarde is sterk lichamelijk gericht, wat kan leiden tot ijdelheid of de noodzaak om veel cosmetische ingrepen te laten doen. Doordat iemand met overmatig aarde zoveel waarde hecht aan zijn of haar lichaam, kan ouder worden een moeizaam proces zijn.

Iemand met weinig aarde kan juist weinig verbinding voelen met het lijf. Je leeft in je hoofd en kunt je makkelijk verliezen in spiritualiteit of dagdromen. Je vindt het dan lastig om te genieten van lichamelijke activiteiten zoals eten, sporten of seks. Te weinig aarde kan ook zorgen voor een onveilig gevoel en het missen van een ik-besef. Je weet eigenlijk niet wie je bent en kunt daardoor moeilijk op jezelf vertrouwen.

Oefeningen met aarde
Wanneer je merkt dat je aarde-element uit balans is, dan helpt het om meer mindfulness in je leven te brengen. Door mindfulness leg je je focus op het nu: op de handelingen die je uitvoert en de ervaringen die je opdoet. Je staat bewust stil bij de grond die je voelt onder je voeten, de geuren die je ruikt en het eten dat je proeft. Door je zintuigen in te zetten, kun je een tekort aan aarde aanvullen, maar ook een exces afvoeren. Een andere goede oefening voor je aarde-element is de natuur intrekken. Maak een boswandeling, loop over de heide of breng een bezoekje aan de duinen. Zie de verschillen in landschap voor je ogen veranderen en adem diep door.

Bij een overmaat aan aarde kan het helpen om meer aandacht te besteden aan je bovenste chakra’s, bijvoorbeeld door visualisatieoefeningen te doen of schrijfoefeningen waarbij je automatisch schrijft. Stel dat je merkt dat je veel veiligheid haalt uit je bezittingen, dan zou je eens kunnen opschrijven wat veiligheid voor jou precies is. Gewoon vijf minuten blijven schrijven, zonder jezelf te censureren. Dergelijke creatieve opdrachten kunnen meteen al veel inzichten geven, maar helpen je ook om uit de starheid van het element te komen.

Bij een tekort aan aarde kun je het beste aardende oefeningen doen. Dat kan door bijvoorbeeld elke ochtend te visualiseren hoe er wortels vanuit je voeten de aarde ingroeien, zodat je stevig verankerd bent. Is visualiseren ook te ‘vluchtig’ voor je, dan vul je je aarde-element aan door te trommelen, te dansen of te stampen. Leg de nadruk op je voeten en voel heel bewust de aarde onder je. Wanneer je merkt dat je na een ritueel in de cirkel uit balans bent en in je hoofd (of hoger) blijft hangen, dan kun je het beste wat eten.

Aarde in de cirkel
Aarde is het vierde element dat we aanroepen bij het trekken van de cirkel. Een traditionele tekst die je kunt gebruiken is:
“Boreas van aarde. Vrouwen van de noordelijke wachttorens. Bewakers van de poorten van het noorden. Met het trekken van dit pentagram roep ik jullie op, zodat jullie tijdens mijn ritueel aanwezig zullen zijn en mijn cirkel zullen bewaken.” Met je athame kun je het pentagram tekenen dat hoort bij het element aarde. De naam Boreas komt uit de Griekse mythologie, waar hij bekend stond als de noorderwind.

Je kunt ook een eigen variant gebruiken om het element aarde aan te roepen of je gebruikt een van deze teksten:
“Stabiliteit uit het noorden, de winter en de nacht. Brenger van kracht en veiligheid. Wees welkom in ons midden.”
“Moeder aarde, bergen en dalen, bossen en wouden, alle dieren die op deze aarde bewegen en alle planten die hier groeien, wees welkom in deze cirkel.”

Aarde is een van de vier elementen dat je bij het trekken van elke cirkel aanroept, maar bij bepaalde rituelen zou je wat extra nadruk op dit element kunnen leggen. Rituelen die te maken hebben met stabiliteit, veiligheid, huis en haard of geld passen goed bij aarde. Ook rituelen die te maken hebben met het versterken van je zintuigen, meer in het moment aanwezig zijn en zelfvertrouwen brengen passen hierbij.

Het element aarde wordt in de cirkel vaak vertegenwoordigd door het pentakel.

Copyright © Nanaya, 2021