Midzomervisualisatie Amaterasu

De mythe van Amaterasu inspireerde mij om een visualisatie en ritueel te schrijven die je kunnen stimuleren om zelf die grot uit te komen. Er zijn altijd redenen waarom we bepaalde delen van onszelf, verlangens of wensen weggestopt houden. Of, als we ze wel aan het oppervlak laten komen, redenen waarom we er nooit echt mee aan de slag gaan. Misschien zijn we net als Amaterasu ooit beledigd toen we aangaven wat we graag zouden willen. Of bang voor de gevolgen. Wie weet valt jouw ‘tempel’ ook wel als een kaartenhuis in elkaar. Midzomer is het moment om met je wensen, verlangens of verborgen delen aan de slag te gaan. De zon kan met z’n kracht alle belemmeringen, twijfels en bezwaren wegsmelten en ons van de nodige energie voorzien om écht aan de slag te gaan met dat wat we graag willen.
Je kunt de ingesproken versie hier terugvinden (via Youtube): Ingesproken midzomervisualisatie

"Ga ontspannen zitten en adem een paar keer wat dieper door. Voel hoe je met iedere uitademing meer en meer loslaat wat je nu niet nodig hebt en met elke inademing adem je helder wit licht naar binnen. Voel hoe de adem naar binnen en naar buiten gaat. In en uit. In en uit.

Stel je dan voor dat je in een grot bent. Je ruikt de aardse geur van vochtige mossen en hoort water druppen. Het is donker. Als je ogen gewend zijn zie je alleen wat contouren van de grillige muren. Is het warm of koud in de grot? Hoe voelt het om hier te zijn? Voelt het geborgen in de schoot van moeder aarde, of voel je je juist angstig? Neem een moment om te ervaren wat er te ervaren valt.

Dan hoor je plotseling zachte voetstappen. Je kijkt die kant op en ziet dat er iets lichts op je afkomt. Je ziet de contouren van een vrouw verschijnen, met lange donkere haren en een lange kimono aan. Eerst dacht je dat ze misschien een lamp of een kaars droeg, maar het licht lijkt uit haarzelf te komen. Ze loopt naar je toe, vouwt haar handen naar elkaar toe en buigt haar hoofd naar je. Ze glimlacht. “Weet je waar je bent?” vraagt ze. Je schudt je hoofd. “Je bent in je eigen innerlijke grot, je onderbewuste. Hier bewaar je alle dromen, wensen en verlangens die je niet uitoefent. Kijk maar eens rond.” Door haar licht kun je nu beter om je heen kijken en je ziet dat er allemaal nissen zijn in de grillige muren, met daarin beschilderde keramieken potten. De meeste potten hebben een deksel, andere zijn open aan de bovenkant. Ze hebben verschillende formaten en kleuren.

“Toe maar,” moedigt de vrouw je aan. Je loopt langs de potten. Welke spreekt je het meest aan? Je pakt een pot met deksel uit een nis en bekijkt de schilderingen aan de zijkanten. Wat staat erop? “Laat de pot nog maar even dicht,” zegt de vrouw vriendelijk. “Ik ben Amaterasu, de godin van de zon. Ik heb me ooit verstopt in een grot net als deze, nadat mijn broer mij angst aanjoeg. We komen in ons leven regelmatig mensen tegen die ons vertellen dat we iets wel of niet zouden moeten doen, die ons belemmeren of misschien zelfs wel dwarsbomen. Maar vaak zijn het onze eigen angsten die ervoor zorgen dat we de grot in vluchten. En dat we onze wensen en dromen in zo’n pot stoppen, met het deksel er stevig bovenop. Vaak weten we nog wel dat we die verlangens onderdrukken en herkennen we wat er uit de pot komt. Soms is het een totale verrassing!” Amaterasu lacht. “Maar met mijn krachtige licht en warmte hoef je niet bang te zijn. Mijn zonnekracht maakt dat je kunt doen wat je wil. Er is meer dan genoeg energie voor, je hoeft er alleen maar gebruik van te maken!” Ze wenkt dat je haar moet volgen. Je klemt de pot dicht tegen je aan en volgt het schijnsel van Amaterasu. Hoe verder je loopt hoe lichter het wordt. Zou je dichter bij de uitgang komen of is het Amaterasu zelf die steeds sterker oplicht?

Dan opeens word je verblind door een helder geel licht. Je stapt de grot uit en Amaterasu is verdwenen. Je kijkt uit over duinen vol zand en grassen en de zon schijnt warm en fel boven je. Je buigt je hoofd naar de zon, als een groet naar Amaterasu. Je loopt een stukje de grot uit en gaat met de pot in het zand zitten. Wat zou zich in deze wenspot bevinden? Nieuwsgierig geworden na het verhaal van Amaterasu open je de pot. Wat zit erin? Misschien is het een voorwerp, misschien een energie, een beeld of een indruk. Neem de tijd om het even op je in te laten werken.

Hoe zou jij de zonnekracht hiervoor in kunnen gaan zetten de komende tijd? De pot is verdwenen, nu je het deksel hebt verwijderd. Je gaat staan en reikt je handen naar de zon. Je voelt hoe de zonne-energie via je handen je lijf in stroomt. Alles wordt vervuld van warmte en licht, totdat je zelf gloeit als de zon. Koester jezelf in het zonlicht, geniet van de kracht die het je geeft. Als je je opgeladen voelt, laat je alle overtollige zonne-energie via je voeten de aarde in stromen. Je neemt precies genoeg voor jezelf en de rest laat je los.

Breng je aandacht dan terug naar je ademhaling. Focus je op het op en neer gaan van je buik en borstkast. In en uit. In en uit. Word je weer bewust van je lichaam en de ruimte waarin je je bevindt. Beweeg je vingers en je tenen en kom helemaal terug naar het hier en nu. Ervaar hoe je je voelt en weet dat je op elk moment de zonnekracht kunt inzetten om jezelf op te laden en om energie op te doen om je dromen te verwezenlijken. Open wanneer je daaraan toe bent je ogen."

Copyright © Nanaya, 2021