Spiraal

De spiraal is een uniek symbool dat ons zowel naar binnen als naar buiten laat kijken. Wanneer we de spiraal volgen, keren we als eerste naar binnen. We komen dichter bij de kern en komen uiteindelijk bij het middelpunt uit. Door een spiraal te tekenen of te lopen, kun je die reis naar binnen volgen. Wanneer je vanuit het middelpunt de spiraal tekent, wordt deze steeds groter en volg je de reis naar buiten. Anders dan de cirkel, die voor eenheid staat, is bij de spiraal geen punt hetzelfde. Je bent altijd bezig naar binnen of naar buiten te gaan, afhankelijk van het punt waar je je op bevindt.

Mijn eerste ervaring met de spiraal was tijdens een sjamanismecursus die ik volgde. Mijn docente Ellie vertelde dat de spiraal een eeuwenoud inzichtssymbool is en dat duizenden mensen de spiraal hebben gelopen. Tijdens mijn eerste spiraalloop, kon ik die energie als het ware voelen. Net alsof ik door het lopen van de spiraal in contact stond met zowel mijn eigen leven als dat van anderen die mij voorgegaan zijn. Door de spiraal te lopen, loop je het pad van je voorouders en van de mensheid. Je loopt voor jezelf, voor jouw leven, maar tegelijkertijd loop je voor iedereen. Wij zijn verbonden met die oerkracht, doordat de spiraal in elke cel van ons lichaam aanwezig is in de vorm van DNA. Ik heb inmiddels verschillende spiralen gelopen, zowel binnen als buiten. De stappen die je in de spiraal zet, staan voor stappen op je levenspad. Ik wil je in het volgende Yule-ritueel kennis laten maken met de spiraal als krachtssymbool.

Visualisatie en oefening
Zorg dat je papier en potlood/pen binnen handbereik hebt. Ga ontspannen zitten en sluit je ogen. Haal een paar keer wat dieper adem en ga met je aandacht naar je buik. Je kunt hier even je handen op leggen. Stel je voor hoe je in het centrum van je lichaam bent met je aandacht, ergens in je buik, rond het gebied van je zonnevlecht. Probeer te ontdekken waar jouw centrum is. Wanneer dit niet helemaal lukt, ga je gewoon met je aandacht naar een punt in je lichaam dat prettig aanvoelt. Stel je voor hoe je steeds kleiner en kleiner wordt, en helemaal verdwijnt in dat punt. Je komt je organen tegen, je bloedbanen, misschien je maag of je darmen. Voel hoe je nog kleiner wordt. Je ziet alle cellen die opgebouwd zijn om jou te vormen. Zoom in op één cel en ga naar binnen. Een cel is enorm klein, maar nu lijkt die eigenlijk best groot. In de cel zit een celkern, die ziet eruit als een bol van zacht materiaal. Je gaat er naartoe en voelt hoe je nog kleiner wordt als je de celkern binnen gaat. Binnenin deze celkern bevindt zich jouw DNA, opgerold in spiralen. Hoe zien ze eruit? Deze spiralen, die we normaal gesproken nooit zien, maken jou jou. Zij zijn het die aan de basis staan van je oogkleur, je uiterlijk, je lichaam en uiteindelijk ook je hersenen en gedachten. Dit zijn letterlijk levensspiralen. Wanneer je een tijdje in je celkern hebt rondgekeken, kun je er afscheid van nemen. Je voelt hoe je weer groter en groter wordt, langs je cellen, bloedbanen, organen en dan met je bewustzijn weer terug naar je normale grootte.
Stel je dan voor dat je in een grasveld staat, met verderop een grote spiraal gelegd van stenen. Je loopt erheen. Zijn het edelstenen of gewone stenen? De spiraal ligt middenin de natuur en er heerst volledige rust. Je loopt eerst eens om de spiraal heen. Deze spiraal bevat kennis en wijsheid. Duizenden mensen zijn je voorgegaan in het lopen van de spiraal en hebben hier inzichten gekregen. Durf je naar binnen te gaan? Durf je naar jouw binnen te gaan? Je gaat voor de ingang van de spiraal staan en zet de eerste stap. Hoe voelt het? Neem je tijd om de spiraal te lopen, steeds tussen de rijen stenen door. Volg dit eeuwenoude pad naar binnen.

Wanneer je aankomt bij het centrum, stop je. Voel hoe het voelt om in deze kern te zijn. Je ademt een paar keer dieper door. Welk pad heb je in je leven al afgelegd? Welke stenen heb jij onderweg gezien? Ben je blij met het pad dat je hebt gelopen? In het centrum sta je stil bij wie je bent en wat je wilt. Wat ligt er in jouw DNA opgesloten en welke taken/wensen heb jij voor je eigen leven? Wat wil je bereiken omdat het vanuit je kern bij je past? Laat alles wat opkomt maar toe. Wanneer je een tijd daar hebt gestaan, neem je de beslissing om vanuit je kern weer naar buiten toe te lopen. Tijdens het lopen kun je bedenken hoe je jouw kern, jouw echte ik, naar de wereld wilt laten zien. Hoe wil je jouw taken/wensen naar buiten gaan brengen? Loop rustig en neem je tijd.
Bij de uitgang van de spiraal wacht je. Je stapt zo vanuit een eeuwenoud symbool weer de werkelijke wereld in. Sluit nog even je ogen in gedachten en neem de energie van deze spiraal in je op. Stap dan de spiraal weer uit en kom langzaam terug in de ruimte waar je zit. Schrijf eventuele indrukken op.

Spiralen tekenen
Wanneer je de bovenstaande visualisatie hebt gedaan, kun je deze extra verankeren door een paar spiralen te gaan tekenen. Teken ze van buiten naar binnen, en van binnen naar buiten. Focus je vooral niet op het perfect tekenen van je spiraal. Niemands levenspad verloopt ‘perfect’. Het zijn juist de afwijkingen, ervaringen en obstakels die het bijzonder maken. Denk bij het tekenen naar binnen aan je kern, je kernwaarden, wie je bent en wat je wilt. Denk bij het tekenen naar buiten aan hoe je jezelf in de wereld wilt zetten, wat je wilt uitdragen. Je kunt ook de woorden die bij je opkomen in de spiraal schrijven, zodat je ze extra kracht meegeeft. Leg of hang deze spiraal op een plek die je regelmatig ziet.

Copyright © Nanaya, 2021