Tarot - voodoo

Gemaakt door: Louis Martinez
Aantal kaarten: 79
Gepubliceerd: Harper, 1992
Afmeting: 12 * 7 cm
Soort kaarten: Tarotdeck
New Orleans Voodoo Tarot is een van de decks die ik kon kopen via marktplaats van een verzamelaar. Ze had een grote collectie en ik kocht bij haar onder andere ook Droomtijd Orakel en Hudes Tarot. Maar de Voodoo Tarot was zeker een belangrijke reden om een bod te doen.

Het deck komt in een grote doos, met de kaarten en een flink boek van 276 pagina’s erin. Wat deze set bijzonder maakt is het feit dat het boek uitgebreide informatie bevat over Voodoo en hoewel het een ‘normaal’ tarotdeck is, heeft het volgens de auteur meer waarde dan alleen als orakel. Het deck is gemaakt voor de Loa en geïnspireerd op hun lessen. De Loa, zo leerde ik uit dit boek, kun je zien als een soort geesten die tussen god en de mens staan. Anders dan engelen of gidsen worden de Loa niet gezien als ‘helpers’ maar moeten ze vereerd worden. Een belangrijk hoofdstuk in het boek wordt dan ook gewijd aan het offeren van de juiste stoffen op het juiste moment (en dat de schrijver het offeren van de levende dieren niet zo aanraadt). Werken met deze kaarten zou je dichter bij de Loa moeten brengen en je contact met hen verdiepen.

Voodoo, waar ikzelf eigenlijk weinig vanaf wist, is een mengelmoes van verschillende culturen. In het boek wordt een treffend voorbeeld omschreven dat twee experts op neo-Afrikaanse religies een voodoo-ritueel bijwoonden, maar geen idee hadden dat dit ook voodoo was. Het is moeilijk te zeggen wat precies voodoo is en wat niet, omdat het zo beinvloed is door allerlei culturen en religies. Daarnaast is voodoo, in tegenstelling tot veel andere religies, steeds in beweging. Zeker in New Orleans, waarop dit deck geïnspireerd is, kwamen vele vormen van cultuur en religie samen. Dat diverse landen en gebieden elk hun eigen vorm hadden en dat deze samenkwam in New Orleans zien we ook in het deck terug.

De kaarten van de Kleine Arcana zijn namelijk ingedeeld in de vier elementen, maar ook in vier ‘gebieden’. Zo staat op de vuurkaarten Petro, een vorm van vuurriten die in Haiti gebruikt werden. De waterkaarten bevatten de naam Congo en de luchtkaarten Rada. Al is het wat onduidelijk uit welke land/gebied die riten dan komen. Het vierde element staat volgens het boek helemaal buiten de andere drie. Het aardse Santeria is geen vorm van voodoo, maar een soort zusterreligie. Na het lezen van deze informatie in het boek, begrijp ik de twee ‘experts’ wel. Als er zoveel verschillende vormen en invloeden van één religie zijn, is het moeilijk bij te houden hoe het nou allemaal in elkaar zit.

Naast de nummerkaarten (genaamd spirits), bevat het deck ook 16 ‘temple cards’ – de normale hofkaarten. Ze hebben niet de normale namen die we gewend zijn. Wat het verder verwarrend maakt is dat de koningen bijvoorbeeld Houngan heten binnen de vuur-, water- en luchtkaarten, maar Santero bij de aardekaarten. De aardekaarten staan op die manier echt buiten de andere elementen, wat geheel anders is dan bij andere decks, waar de vier elementen gewoon gelijk aan elkaar zijn. De Grote Arcana bestaat uit 22 ‘roads’ en 1 extra ‘wild card’, wat het totaal van het deck op 79 kaarten brengt. De extra kaart heet ‘the barons’ en die staan voor een bijzonder soort geesten. De kaarten van de Grote Arcana hebben veelal andere namen dan we gewend zijn. Zo heet kaart 0 – World Egg, 1 – Dr, John en 10 – the market. De betekenissen komen wel redelijk overeen met de gebruikelijke tarotkaarten.

De kaarten zelf zijn vrij divers. De afbeeldingen ogen redelijk eenvoudig, met duidelijke zwarte lijnen om de belangrijkste figuren. De achtergrond is vaak kleurrijk en ook regelmatig met een patroon, bijvoorbeeld sterren. Hoewel ze geen standaard Afrikaanse kunst zijn, doet het me daar wel aan denken. De kaarten hebben een witte border, met onderaan de naam en bovenaan het getal, of in het geval van de Kleine Arcana een symbool voor het element.

Wat dit deck voor mij bijzonder maakt, is het feit dat het je een heel nieuwe kijk geeft op voodoo als religie. Hoewel ik ook na het lezen van het boek nog geen duidelijk idee heb van wat het nu precies inhoudt, heeft het wel indruk op me gemaakt. Hoewel de kaarten duidelijk tot doel hebben een band met de Loa te versterken, kunnen ze ook gewoon als tarot gebruikt worden. Zeker wanneer je de leggingen die in het boek beschreven staan volgt. Toch is het geen deck dat ik snel zou gaan gebruiken bij leggingen. Daarvoor staat de voodoo-religie te ver van mij af en voelt het allemaal te complex om, zonder me er voldoende in te verdiepen, met de kaarten aan de slag te gaan.

Copyright © Nanaya, 2021