Schriftelijke cursus - Volg jaar rond je natuurlijke ritme

Wil je je verdiepen in leven volgens de seizoenen en zo jaar rond bezig zijn met de energie van de natuur? Dan is deze schriftelijke cursus iets voor jou.

Leven volgens je natuurlijke ritme is een manier van leven waarbij je de energie van de wisselende seizoenen inzet om jezelf verder te ontwikkelen en problemen waar je tegenaan loopt aan te pakken. Dat klinkt misschien zweverig of abstract, maar is het niet. Het is juist een heel aardse manier van leven. De manier van leven die we als mensheid het allergrootste deel van ons bestaan hebben geleefd.

Elke periode in het jaar heeft een eigen energie en daar past een thema bij om op dat moment aan te werken. De oppeppende naar buiten gerichte energie van de lente geeft je nieuwe plannen en ideeën een boost, terwijl de afnemende energie van het najaar juist uitnodigt om los te laten. Door een jaar rond hier aandacht aan te besteden, doorloop je als het ware alle facetten van het leven.
2.jpg

Lesinhoud

Deel 1: De basis van leven volgens je natuurlijke ritme

Deel 2: Genieten – 21 juni

Deel 3: Dankbaarheid – 1 augustus

Deel 4: Loslaten – 21 september

Deel 5: Schaduwkanten – 31 oktober

Deel 6: Bezinning – 21 december

Deel 7: Plannen maken – 1 februari

Deel 8: Doelen verwezenlijken – 21 maart

Deel 9: Liefde – 1 mei

De opbouw

De schriftelijke cursus bestaat uit 9 delen: de inleiding en de 8 perioden van het jaar, waarin een bepaalde energie van de natuur centraal staat. Loslaten kan logischerwijs gekoppeld worden aan de herfst en nieuwe plannen opstarten koppel je aan de lente. Zo doorloop je in een jaar tijd acht belangrijke thema’s die in ieders leven spelen. Het wil natuurlijk niet zeggen dat je altijd tot de lente moet wachten om met iets nieuws te beginnen of dat je loslaten uitstelt tot de herfst. Maar door elk jaar aandacht te schenken aan de thema’s in de momenten dat die energie ook in de natuur om ons heen voelbaar is, ga je bewuster in het leven staan.

De cursus helpt om het leven steeds meer te zien als een cyclus, waarbij alle onderdelen even belangrijk zijn. In onze huidige maatschappij ligt de nadruk vaak op groei en bloei. Loslaten, verval en stilstand zijn thema’s die we liever uit de weg gaan. We willen altijd vooruit: stilstand is achteruitgang. We vergeten dan alleen dat ook die onderdelen bij het leven horen. Excessieve groei is nooit goed. Op een periode van inspanning en activiteit mag een periode van rust en passiviteit volgen. Beide zijn even belangrijk en nodig om in balans te blijven. Het is nodig om het oude los te laten om ruimte te maken voor het nieuwe. Dat houdt ons flexibel en voorkomt dat we honderd ballen tegelijk in de lucht moeten houden.

Daarnaast zorgt het leven volgens de seizoenen ervoor dat je inzichten krijgt in jezelf. Welke keuzes je maakt, welke patronen je volgt en waar je valkuilen liggen. Door de link te leggen tussen thema’s die in de natuur spelen en hoe je die in je eigen leven ervaart, kun je zorgen voor meer balans en krijg je het gevoel meer grip te hebben op je leven. Het is niet langer als een voortrazende trein, maar je bouwt momenten in om bewust stil te staan bij aspecten van je leven. Door elk jaar te zien als eenzelfde cyclus, wordt het makkelijker om te accepteren dat sommige dingen gaan zoals ze gaan. Er is een tijd voor loslaten en een tijd voor rust en stilstand, net zo goed als er weer tijd komt om plannen te maken en te groeien. Elk jaar biedt je de kans om daaraan te werken.

In ieder deel vind je theorie terug, maar deze wordt telkens direct gekoppeld aan oefeningen die je in de praktijk kunt uitvoeren. Er zijn schrijfopdrachten, (ingesproken) visualisaties en praktijkopdrachten. Ook bevat elk deel een huiswerkblad met vragen, dat je kunt insturen. Het gaat hierbij niet zozeer om het checken of je de stof hebt begrepen, maar juist om jouw persoonlijke invulling ervan. Op die manier verdiep je het leerproces en ontvang je feedback op de thema’s die je doorwerkt. Je wordt zo als het ware tijdens de cursus gecoacht en kunt alle vragen stellen die je hebt.

Wil je meer lezen over de achtergrondideeën van leven volgens de seizoenen? Lees dan verder op jaarrond.com

Image
Image

Copyright © Nanaya, 2021