Blog

Brandnetel

Brandnetel

Brandnetels kom je overal tegen. Ze groeien volop in bermen en aan de rand van bossen. En heb je ze eenmaal in je tuin dan blijven ze terugkomen. Wanneer je een brandnetel aanraakt, geeft dat jeuk of zelfs blaren.

De kleine brandhaartjes spuiten namelijk mierenzuur in je huid. Waarschijnlijk dat veel mensen brandnetels daarom zien als onkruid, terwijl het eigenlijk een heel geneeskrachtige werking heeft. Brandnetel zit vol vitaminen en mineralen. Het is een echte zuiveraar, die goed werkt bij lever- en nierklachten. Ook bij hooikoortsklachten of ontstekingen is brandnetel een geschikt kruid. Voor mensen met hooikoortsklachten combineer ik brandnetel vaak met kamille, echt een gouden duo!

Je kunt brandnetels zowel in- als uitwendig gebruiken. Ik laat er meestal thee van trekken, maar je maakt er ook heerlijke pesto of soep van. Gebruik daarvoor de kleinere blaadjes bovenin en pluk ze met handschoenen. Word je toch geprikt, wrijf er dan wat blad van hondsdraf overheen. Deze groeit vaak in de buurt van brandnetel en vermindert de jeuk. Zodra je de blaadjes even onder kokend water houdt, verdwijnen de stekels meteen en kun je ze veilig gebruiken. Naast de bladeren kun je ook de wortels oogsten.

Tijdens de kruidencursus die ik een paar jaar terug volgde, leerde ik dat brandnetels vaak op vervuilde grond groeien. Ze zorgen ervoor dat de grond gezuiverd wordt en halen met hun lange wortels mineralen uit de bodem omhoog. Planten die op sterk vervuilde grond staan, kun je natuurlijk beter niet gebruiken om je medicinale thee van te zetten. Heb je een grote tuin, dan kun je gerust een hoekje voor hen vrijmaken. Voor veel vlinders is de brandnetel een waardplant. Dat houdt in dat ze hun eitjes alleen op brandnetels kunnen leggen, omdat de rupsen alleen dat blad lusten. Op de brandnetelbladeren leggen bijvoorbeeld de dagpauwoog of kleine vos per keer wel 60 tot 100 eitjes die na een paar dagen uitkomen. Naast hun geneeskrachtige werking brengen de brandnetels dus ook veel vlinders naar je tuin. Heb je geen grote tuin of wil je ze toch daar toch liever niet hebben, pluk ze dan op plekken waar je weet dat ze niet vervuild zijn, bijvoorbeeld aan de rand van het bos.

Omdat brandnetels vochtafdrijvend en zuiverend werken, is het een ideaal kruid om als voorjaarskuur in te nemen. Het zorgt voor ontgifting en kan helpen wanneer je de ‘winterkilo’s’ kwijt wilt raken. Brandnetel bevat veel ijzer en vitamine C, waardoor het je weerstand een boost geeft en bijvoorbeeld bloedarmoede tegengaat. Brandnetelthee kun je gerust een paar weken dagelijks drinken. Door de sterk zuiverende werking is het verstandig om het niet langer dan een week of 3 achter elkaar te gebruiken. Wissel het tegen die tijd af met een ander kruid om overdadige werking tegen te gaan. Water waarin je brandnetels hebt laten trekken kan ook prima gebruikt worden als kompres bij wondjes of zwellingen. Daarnaast kun je er je haar mee wassen om zo een droge hoofdhuid te voorkomen.

Related Articles

Rozenbottels

Rozenbottels

Vlier

Vlier

Salie

Salie