Blog

Krachtplekken

Krachtplekken

In de kerstvakantie waren we een weekje op Sardinië. Ik werd verrast door het prachtige eiland en de vele archeologische sites. We bezochten 3000-5000 jaar oude resten van tempels, steencirkels en graven. Nog los van het feit dat ik interessant vind om over oude culturen te lezen, hebben dergelijke plekken een extra aantrekkingskracht op me.

Als je ervoor openstaat voel je de energie van die plek, van de talloze mensen die daar ooit offers hebben gebracht, hebben gebeden of rituelen hebben uitgevoerd.

Het zijn heilige krachtplekken geworden. Of misschien waren het dat al wel en zijn ze daarom uitgekozen. De indrukwekkendste plek die ik in mijn leven heb bezocht is stonehenge, maar tot mijn verbazing bestaan dergelijke stenen en steencirkels ook op Sardinië. En waar je bij stonehenge met massa’s toeristen van achter een hek mag kijken (wat alsnog erg bijzonder was), waren we hier helemaal alleen en mocht je overal tussendoor lopen en 'aanzitten’. Dat was heel gaaf, maar ook een beetje gek. Zo lazen we in de gids dat het binnenste heiligdom van een watertempel vroeger alleen door de religieuze leiders bezocht mochten worden. En nu kon je er zo plompverloren naar beneden lopen.

Krachtplaatsen bezoeken
Je bent vast wel eens in een kerk of tempel geweest, waar je het gevoel kreeg dat er iets bijzonders gebeurde. Er hangt een bijzondere sfeer, een bepaalde energie die je door simpelweg daar te staan kunt ervaren. Het kan voelen als een koude rilling, je nekhaartjes die overeind gaan staan of juist als een warme golf die door je lichaam gaat. De aarde zelf zit vol energie en door op de aarde te lopen kunnen we daarmee in contact komen. Maar sommige plekken lijken net wat meer energie te bevatten dan andere. Mensen gaan al eeuwenlang op bedevaart naar heilige plekken als Jeruzalem, Mekka of Lourdes, om te bidden of om kracht en genezing te vragen. Maar er zijn veel meer plekken op aarde die je als krachtplaats zou kunnen bestempelen. De meeste kerken zijn op plekken gebouwd waar daarvoor al ‘heidense’ rituelen werden uitgevoerd.

Wanneer je een krachtplaats gaat bezoeken, kun je vooraf bedenken met welke intentie je dat wil gaan doen. Wil je meer leren over de oude culturen die er leefden? Wil je jezelf opladen met energie? Wil je om genezing vragen? Het is goed om je te beseffen dat op zo’n plek al duizenden jaren rituelen werden gedaan of dat er talloze mensen begraven liggen. Gewoon even onderdeel mogen zijn van zo’n plek is al erg bijzonder. Neem de tijd om contact te maken met die plek. Dwaal een beetje rond en volg je intuïtie tijdens het rondlopen. Wie weet stuit je op een plek die je anders niet gezien zou hebben. Zoek een plek uit die prettig voelt en ga zitten om even te mediteren, een moment voor je uit te staren of een kleine spreuk uit te spreken. Wil je een gevonden steen, veer of takje meenemen, vraag dan in gedachten of dat oké is. Bedank daarna de energie van die plek door een klein offer achter te laten. Dat kunnen wat kruiden zijn, wat zaadjes voor de vogels of een eigen haar. Het is belangrijk dat het de plek niet schaadt of vervuilt. Als je een steentje, veer of tak hebt meegenomen kun je die thuis een plekje op je altaar geven, om zo de energie van die krachtplaats langer bij je te houden. Ook kun je het voorwerp gebruiken om er een krachtstok of een buideltje van te maken.

Related Articles

Te veel groei met Ostara?

Te veel groei met Ostara?

Imbolc en de buik

Imbolc en de buik