Blog

Natuurlijke reisapotheek

Natuurlijke reisapotheek

Als je op reis gaat, heb je misschien niet al je verzorgingsproducten van thuis bij je. Het kan fijn zijn om een natuurlijke reisapotheek samen te stellen om kleine ongemakken op vakantie tegen te gaan.

Door de producten zelf te maken (of samen te stellen), kun je precies de juiste maat flesjes gebruiken zodat ze passen bij de reisduur of zelfs in je handbagage mee mogen. Wat neem ik graag mee op reis?

- Lavendelolie: ideaal voor allerlei kwaaltjes. Deze etherische olie kun je rechtstreeks op een insectenbeet druppelen of deppen, om zo de steek of beet te verzachten. Kleine wondjes kun je er op dezelfde manier mee zuiveren. Slaap je minder goed op reis? Een paar druppels op je kussen kan helpen om beter te slapen. En natuurlijk is de olie heerlijk om er na een lange dag wandelen je voeten mee te masseren.

- Kokosolie: fijn om je huid mee te hydrateren en als lippenbalsem in te zetten. Sommigen gebruiken het ook als (milde) zonnebrandolie, al is het goed om in gedachten te houden dat het natuurlijk een (veel) lagere SPF heeft dan de standaard zonnebrandcrèmes.

- Aloë vera: thuis gebruik ik graag een vers stuk blad om mijn huid te verkoelen en hydrateren na een warme dag. Ook wanneer je onverhoopt verbrand bent door de zon werkt aloë vera ideaal. Je wrijft gewoon het afgesneden blad over je huid en het slijmerige sap blijft achter en trekt snel in. Het lijkt de hitte zo aan je huid te onttrekken. Als je niet al te lang of ver op reis gaat, kun je een stuk blad van een plant afsnijden en dit in aluminiumfolie wikkelen. Je kunt het zo prima een aantal dagen bewaren in de koelkast. De snijwond van het blad zal indrogen, maar je kunt telkens een stukje verder afsnijden om zo vers sap te krijgen.

- Lindebloesemwater: dit hydrolaat gebruik ik elke ochtend om mijn gezicht te reinigen, maar werkt ook heerlijk verfrissend na een warme dag.

- Pepermunt: kun je zowel als kruid in een zakje of als olie meenemen. Van de losse bladeren kun je thee zetten wanneer je last krijgt van spijsverteringsproblemen. Vooral bij misselijkheid, maagklachten of oprispingen werkt pepermunt goed. Als olie kan het hoofdpijn verlichten en een paar druppels vernevelen tijdens het autorijden helpt tegen wagenziekte.

Een laatste tip: Word je geprikt door brandnetels? Kijk dan rond of je weegbree ziet staan. Vaak groeit dit plantje in de buurt van de brandnetels. Door dit blad op de pijnlijke plek te wrijven, verdwijnt de jeuk en het branderige gevoel. Je kunt het blad eerst een paar keer tussen je handen wrijven om zo de sappen los te maken voordat je het over de pijnlijke plek wrijft.

Related Articles

Rozenbottels

Rozenbottels

Vlier

Vlier

Salie

Salie