Het jaarwiel met jaarfeesten

Het jaarwiel vormt voor mij de basis van hekserij. Het leven is geen lijn van a naar b, van geboorte naar dood, maar draait rond in cycli. Elk jaar kun je opnieuw beginnen in de lente, groeien en bloeien in de zomer, loslaten met de herfst en naar binnen keren tijdens de winter.

Heksen volgen dit ritme van de seizoenen door het vieren van jaarfeesten. Tijdens de jaarfeestvieringen volgen ze het Keltisch jaarwiel, ook wel het levenswiel of -rad genoemd. Dit oneindig draaiende wiel laat ons zien dat het leven zich niet in een rechte lijn, maar in cirkels voortbeweegt. Het hele leven bestaat uit cycli, van de menstruatiecyclus van de vrouw tot de cyclus van geboorte, leven en dood.

Vroeger leefde men veel dichter bij de seizoenen. De jaargetijden waren van levensbelang voor de jager/verzamelaars en later de boeren en daarom eerden zij de natuurkrachten die erachter schuilgingen. Dit gebeurde met zogenaamde jaarfeesten (binnen hekserij ook wel sabbats genoemd), waarbij men stilstond bij de tijd van het jaar en rituelen uitvoerde. Niet alleen de Kelten deden dit: in alle culturen kom je dergelijke jaarfeestvieringen tegen, gekoppeld aan de tijd van het jaar den cyclus van het leven.

Tegenwoordig zijn we niet langer afhankelijk van de seizoenen. Als het koud is zetten we de verwarming hoog en in de zomer schakelen we over op airco. Ons voedsel halen we niet meer van het land, maar uit de supermarkt. Toch houden heksen deze feesten in ere. Niet alleen voor de traditie, maar vooral omdat alle jaarfeesten naast de veranderingen in de natuur ook innerlijke veranderingen in de mens symboliseren.

Wij volgen dezelfde cyclus van geboorte, groei, aftakeling, dood en wedergeboorte. Ieder seizoen kent zijn eigen energie en is een moment van transformatie. Deze energie kun je gebruiken voor je persoonlijke groei. Door te leven volgens de seizoenen kun je steeds meer groeien en dingen voor jezelf verwerken. Het maakt het mogelijk om jezelf beter te leren kennen en te ontwikkelen.
De acht jaarfeesten
In totaal zijn er acht jaarfeesten gelijkmatig over het jaar verspreid. Vier feesten heten de zonnewendefeesten en symboliseren de kringloop van de seizoenen. Deze feesten geven het begin van een nieuw seizoen aan: Ostara de lente, Litha de zomer, Mabon de herfst en Joel de winter.
De andere vier feesten worden ook wel de ‘grote sabbats’ genoemd en hebben te maken met de kringloop van het leven. Imbolc geeft de geboorte aan, Beltane is de tijd van de vruchtbaarheid en voortplanting, Lammas van het oogsten en met Samhain vieren we de dood.

Door elk jaar deze jaarfeesten te vieren, leer je leven volgens het natuurlijke ritme. In de heksencursus leer je meer over de jaarfeesten en hun symboliek, in de jaarwielcursus ga je met de acht thema’s aan de slag om zo een jaar lang volgens je natuurlijke ritme te leren leven.

Wil je meer lezen over de jaarfeesten? Op mijn blog vind je artikelen geordend per jaarfeest en in de heksenkrant stuur ik tips en achtergrondverhalen.

Jaarfeestvieringen
Een aantal jaren heb ik jaarfeestvieringen georganiseerd. Op dit moment liggen die stil, omdat ik me wil richten op ons jonge gezin. Ik ben van plan de vieringen over een aantal jaren weer op te gaan pakken. Hieronder zie je wat foto's van de jaarfeesten. 
Image
Image
Image